Det mystiske mellemnavn

Min oldefar Johannes Lucassen Hansen blev født 1910 i Engum sogn, Vejle, som yngste barn af husmand Karl Hansen og hustru Karen Marie Lucassen. Desværre døde Karen året efter, og Johannes blev med sine søskende primært opdraget af deres moster Ane Diderikke, som arbejdede som abbedisse med børn i forvejen. Han mødte endelig min oldemor Maren i 1938 og giftede sig med hende kort efter. Hun valgte ham, og ellers skulle hun ikke have nogen!

Eftersom Karens efternavn blev videreført som mellemnavn helt frem til min mosters gren, valgte jeg at fokusere på det i et langt stykke tid for at finde dets oprindelse. Det underlige var, at der ikke dukkede nogen Lucas op, og somme tider har navnet været sprunget over i generationer. Meget mystisk så at tage det igen, når det var så godt som glemt, hvilket blot gav mig mere blod på tanden! Det viste sig ved nærmere efterforskning, at samtlige mandlige forfædre havde haft det med sig som tilnavn ved mindst én af deres nedskrevne begivenheder i kirkebøgerne eller folketællingerne. Den tidligste med navnet var en Jacob Lucassen - her altså som et efternavn - som fik en søn i 1733. Man kunne være meget ung, men også meget gammel, da man fik børn dengang, så jeg kan kun gisne om hans levetid, men faktum er, at Lucassen har været vigtigt for slægten at bibeholde gennem alle generationer, og at der i Jacobs livsområde kun kan findes én Lucas fra den tid: Lucas Lange ud af Lange-slægten og derfor dansk adel. Jeg kommer næppe tættere på sandheden, så indtil videre vil jeg tillade mig at tro, at jeg på denne side kommer af adelige og kongelige, og da Lucas langt fra var den ældste i sin børneflok og derfor ikke var sat til at arve hverken titel eller efternavn, har hans efterkommere holdt fast i den lille del, som de havde mulighed for: hans simple fornavn... Om jeg så ikke er ud af den slægt alligevel (hvilket dog virker usandsynligt), så er jeg alligevel kongelig og adelig på min oldemor Ragnhilds side længere ude, så det hele går nok! ;)

Min oldefar Johannes' andre aner stammer bl.a. fra landsbyerne Belle og Hjerrild i Stouby sogn, hvor sønnen Søren Ibsen Krog blev født 1658, og han fik sønnen Søren Sørensen Hjerrild. Han giftede sig med Maren Jørgensdatter Lund, og datteren Mette giftede sig med Ole Rasmussen Damkjær. Det er for at illustrere, at der især i de mindste landsbyer blev gjort stor brug af tilnavne - som oftest valgt ud fra bopæl eller erhverv. På en anden side er vi på Hjarnø med Prang- og Dueslægterne, og sådan nogle navne giver en lyst til igen at finde oprindelsen. Der er altid noget at opklare for en slægtsforsker!

© 2023 - Pernille Amanda Bartholdy Kanto fra www.anegrene.dk
Drevet af Webnode
Lav din egen hjemmeside gratis! Dette websted blev lavet med Webnode. Opret dit eget gratis i dag! Kom i gang