Erindringer/biografier

Skrevet af folk om deres egne tidslommer i Danmark eller skrevet af forfattere om vigtige personer i historien


Før 1800

Brændstrup, Bodil: Frikendt for mord?

Fortællingen om Sophie Amalie Lindenov af Lindenborg Slot, der i 1678 blev beskyldt for drabet på sin mand Claus Daa. Bogen belyser sagen om mordet og Sophies kongelige families mulige indblanding.


Glente, Karen: Den unge Tyge Rothe

Tyge Rothe (1731-1795) er her omdrejningspunkt. Bogen giver et billede af oplysningstiden med uddannelsesmuligheder for en ung begavet person med grundige beskrivelser af undervisningssystemet og dets lærebøger, samt dannelsesrejsen.


Møller, Thomas Christian: Slægtsminder og egne oplevelser

Præstehistorie og slægtshistorie. Han (1787-1854) var provst i Humlum ved Struer.


Odderskov, Pia Grandjean: Ugræs

Lena sætter sig for at følge sit familienavn tilbage til 1600-tallets Frankrig, hvor den blodige religionskrig mellem huguenotter og katolikker skabte skræk og rædsel og flygtningestrømme ud i resten af Europa. Sætter vore forfædre andre spor i os end de genetiske?


1800-tallet og lidt længere frem...

Andersen, Lisbeth Smedegaard: Skrædderen - en historie om 1800-tallet
Med udgangspunkt i forfatterens oldefar skræddermester Ulrik Ipsens (f. 1823) erindringer gives et billede af livet i København i anden halvdel af 1800-tallet, og man møder en række af tidens kendte kulturpersonligheder.


Christensen, Christen: Erindringer - en rabarberdreng vokser op
Om forfatterens (1880-1960) hårde barndom i et fattigkvarter i København i slutningen af 1800-tallet.


Hansen, Karl: An' trængsel hinne dreng: en fattigdrengs saga
Karl Hansen (1860-1942) var søn af en ugift gårdmandsdatter og skildrer her sin opvækst i fattighuset, sit arbejde på gårde, ægteskab og mangeårige arbejde som kirkebetjent på egnen mellem Skive og Struer.

Hansen, Liss: Guldalderdøtre: frøkenerne Eckersbergs kamp for overlevelse
Maler og professor ved Kunstakademiet, C. W. Eckersberg dør under koleraepidemien og hans fem ugifte døtre må kæmpe for dagen og vejen for at undslippe fattiggården i 1800-tallets København

Jonasen, Otto: Pjentemølleren og hans dagbog
Om Morten Jørgensen (1772-1845) der var møller i Svendborg. Hans dagbog giver et billede af tidens forhold og af dagliglivet i stort og småt.


Juhl, Helle: Da Frøken Jensen blev moderne - en fortælling om kvinden bag kogebogen

Alle kender Frøken Jensens Kogebog. I denne bog går forfatteren bag Kristine Marie Jensen (1858-1923) og tager læseren med på en kulturhistorisk rejse tilbage til København i slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet.


Kjems, Anna: Kniplinger og knæpkager

Forfatterens barndoms- og ungdomserindringer fra slutningen af 1800-tallet til 1918 i Ballum sogn i Vestslesvig med glimt af dagliglivets skikke og arbejde.


Krogh, Peder: Et lille stykke kulturhistorie - Peder Kroghs erindringer 1827-1854

Landsbylæreren Peder Kroghs (1827-1900) beretning om sin barndom, dagliglivet på en gård på Mors samt om tiden som ung lærer på den tid, hvor det grundtvigske skolesyn vandt frem.


Ladegaard, Lene: Det fortælles om Torn-Trine

Beretninger om Torn-Trines (1855-1937) liv i huset ved Andkær Vig, fortalt og oplevet af mennesker, som personligt har kendt hende.


Laursen, Jesper & Eva Schmidt: Heremanden - en adelig families storhed og fald

Historien om godsejer Emil von Holstein-Rathlou (1849-1919) og hans familie på Rathlousdal. Der fortælles også mere generelt om den danske lavadels ekstravagante livsstil i perioden, det stigende politiske pres på adelen og om en familie, der splittes og går i opløsning.


Lind, Jørgen: Fødestavns-Minder 1840-1960

Erindringer om livet på gården Lindgård, Dalby sogn, og egnen deromkring i Sønderjylland.


Madsen, Christen Hvelplund: Soldaterminder fra krigen i 1864

Forfatterens erindringer om sine oplevelser som almindelig soldat i krigen 1864. Han levede 1838-1909.


Munck, Ernst: De stærke kvinder

En slægts dagligliv på landet i Jylland og på Fyn fra slutningen af 1800-tallet til 1990'erne, hvor fattigdom, drukkenskab, kortspil og utroskab truer med at sønderrive slægten indefra. De stærke kvinder holder dog sammen på tilværelsen.


Rázga, Hildegard: En barndom i Sundtoldens Helsingør

Skibsklarererdatter Hildegard Rázga f- Sundwall (1842-1932) fortæller om sin barndom og ungdom i Helsingør. Det er samtidig historien om Helsingørs liv, borgere og bygninger i midten af 1800-tallet


Trankjær, Louise: Ingen sang over min vugge

Frederikke havner i dansk psykiatri fra barnsben. Barnebarnet fortæller hendes istorie gennem slægtsforskning.


Yourcenar, Marguerite: I from erindring

Denne franske forfatter (1903-1987) forsøger at søge i sin slægt og skildre sin fars videre skæbne samt hendes egen opvækst og forholdet til faderen. Hun vurderer endvidere hvordan forældrenes liv formede sig, og hvordan slægtens miljø formede hende selv.


Yourcenar, Marguerite: Fædrene arv

Fortsættelse på "I from erindring"


Yourcenar, Marguerite: En trefod af guld

Fortsættelse på "Fædrene arv"


Omkring århundredeskiftet

Ibsgaard, Niels: Horeungen - en barndomserindring fra århundredets begyndelse

Forfatteren fortæller om sin barndom og opvækst fra 1900 og frem til 1918. Som søn af en daglejer og husjomfru fulgte han forældrene rundt på større gårde i Danmark og kom selv ud at tjene som 9-årig for 12 kroner om året. Indledes med en kort oversigt over periodens samfundsmæssige og sociale forhold.


Larsen, Edith: Hovedgaden

Erindringer fra forfatterens (f. 1904) tid i Nykøbing Sjælland fra århundredeskiftet til 1989.


Lützen, Karin: Mors Hemmelighed

Helt igennem fantastisk bog med fortællingen om den danske folkemindeforsker Karin Lützens rejse i sin mors fodspor. Sent i livet fandt hun ud af, at hendes franske mor i virkeligheden var en rumænsk jøde, der udvandrede til Danmark omkring 1900. Det er en autentisk fortælling, som veksler mellem indsigt i det foreliggende detektivarbejde og løbende fortællinger fra Karin og hendes nære og fjerne slægtninge. Guf for enhver slægtsforsker!


Nathansen, Henri: Mendi Philipsen og Søn

Gennem jødinden Sofie, der som 26-årig gammeljomfru må fornægte sin egentlige kærlighed og indgå et "fornuftsægteskab" skildres en dansk jødeslægts historie gennem to generationer omkring århundredeskiftet 


Nielsen, Harald: Soldaterbreve fra fronterne

En samling af breve fra Sønderjyske soldater i 1. Verdenskrig, alle dateret 1915 og sendt fra bl.a. Belgien, Frankrig, Østfronten, Polen, Preussen, Rusland, fra skyttegrave og fra engelsk fangenskab.


1920'erne og frem

Andersen, Thormod: I arbejde: fra bondedreng til industriarbejder 1918-1949
Thormod Andersens (d. 1918) erindringer fra barndommens landsbyliv, ungdommens landarbejde og værnepligt samt om arbejds- og livsvilkår i Tyskland, Danmark og Sverige under og lige efter 2. verdenskrig.

Batthyany, Sacha: Og hvad har det med mig at gøre?
Forfatter bliver opmærksom på forbrydelse i slægten i 1945 og beslutter sig for at kortlægge slægtens historie

Colding-Jørgensen, Christian: Christian - fynbodreng i København 1918-1920
Selvbiografisk fortælling om en 10-årig drengs oplevelser, da han og hans fynske familie flytter til København i 1918.

Engberg, Jens: Sådan var det jo. Erindringer og tanker om et yngre liv
Forfatteren (f. 1936) fortæller om sine oplevelser i 1940'erne til 1970'erne. Samtidig skildrer han de store samfundsforandringer, der fandt sted i Danmark i den periode.

Foss, Lisbet: Så er jeg det mystiske barn
Forfatteren (f. 1938) er som adoptivbarn opvokset i Hellerupmiljøet, men møder som 65-årig sin biologiske familie. Det blev et møde, der afslørede en grum slægtshistorie med en mors selvmordsforsøg, knuste kunstnerdrømme, ensomhed, udstødelse, nazisme og selvmordsforsøg.

Jarlov, Lisbeth: Velfærdssamfundets datter: tradition og fornyelse 1949-2011
En fortælling om kvindeliv og velfærdsstatens udvikling de sidste 60 år. Set gennem forfatterens egne oplevelser suppleret med data fra forskellige kilder. Bogen giver indsigt i identitet, valg og muligheder, som er afhængige af tiden, politikken og de givne økonomiske vilkår.

Jensen, Aggi: Selv baggårdsbørn har drømme
Hun og hendes søstre blev sendt på børnehjem - fordi deres far ikke kunne passe dem ordentligt efter hustruens død.

Jensen, Agnes Jelhof: Midt mellem le og græde
Erindringer fra forfatterens barndom som nr. seks i en søskendeflok på syv i en jødisk familie i de bedste kredse på Frederiksberg i 1930'erne.

Juhl, Helle: Husbestyrerinde søges - ni kvindefortællinger fra det 20. århundrede
Ni kvinder fortæller om deres liv som husbestyrerinde i vidt forskellige sociale lag, fra det store herregårdskøkken til det simple bondebryggers, fra byens borgerskab til roemarkens lange rækker.

Jørgensen, Rigborg: Børn af arbejderklassen
Forfatteren (f. 1922) fortæller om sin fattige og nøjsomme barndom på Østerbro i København.

Lemming, Johannes Louise: Mine barndomserindringer
Gik bl.a. på Christianshavn Døttreskole, og hendes mor havde haft Vogel som lærer, der stadig er ven af familien. Omhandler starten af 1900-tallets København.

Mogensen, Henry: Ét er sikkert - alt forandres
Forfatterens (f. 1913) erindringer fra sin opvækst på landet, om lærlingeforhold og arbejds- og organisationsforhold i byen, om vilkår i arbejdsløshedsperioder samt om livet som pensionist.

Mortensen, Anna: Hverdag og søndag

Forfatterens (f. 1908) opvækst i et københavnsk arbejderhjem 1916-36 præges af slidsomt arbejde i de fine borgerhjem, men også af lyspunkter som sommerens dejlige bondegårdsferier og det varme forhold til moderen.


Nielsen, Anton: Som bølger af hav
Kommunisten Anton Nielsen (f. 1939) fortæller sine erindringer i form af slægtshistorie, danmarkshistorie og samtidsskildring af de seneste 50 år (1960-2010) i fagbevægelsen og om det politiske arbejde. Det er 2 bind.

Nielsen, Børge: Det skete i de dage: historien om en galskab og barndoms- og ungdomserindringer
Forfatterens (f. 1923) erindringer fra sin opvækst i en københavnsk arbejderfamilie og om livet som tivoli-, havne- og tysklandsarbejder.

Pedersen, Johannes: Erindringer fra et bondeliv
Johannes Pedersen (f. 1907) beretter om begivenheder, hverdagstræk og personer fra sit liv som sjællandsk bonde i Sasserup ved Holbæk.

Petersen, Leif: Skarnsunge - fortælling om en barndom i 30'ernes København
Fortællerens (f. 1929) beretninger om opvæksten i et arbejdshjem tæt ved Københavns havn i 1930'erne. Om rapserier, småjobs og ballade med de andre rødder i kvarteret.

Thomsen, Knud: En christianshavnerdreng fortæller
Forfatteren (f. 1923) fortæller om fire år med mange tilfældige jobs som arbejdsdreng, afbrudt af perioder med arbejdsløshed. Omhandler tiden fra 1939, da han blev konfirmeret, til 1943, da han nødtvungent rejser til en statsungdomslejr for unge arbejdsløse.

Thomsen, Knud: En dreng på Christianshavn - i statsungdomslejr 1943-1945
Fortsættelse på "En christianshavnerdreng fortæller. Forfatteren er som 19-21-årig ugift og arbejdsløs under besættelsestiden og udskrives til beskæftigelsesarbejde på Tårupgård ved Hjarbæk Fjord.

Veile, Vicki: Livets karrusel - nogle erindringer om et rigt liv
Fortæller om faderen Erling Veiles (1921-2001) opvækst, dagligliv og arbejdsliv i Fredericia.


Over længere periode

Arntsen, Arne Højgaard: Arntsen slægten i 300 år

Hvidt, Kristian: Det mousserende element: en jødisk bankierslægt gennem fem generationer
Fortælling om den københavnsk-jødiske slægt Henriques og om udviklingen og driften af familiens vekselererfirma, fra det blev grundlagt i 1801 af Ruben Henriques, til det solgtes i 1986

Jensen, Kjeld: Historien i 250 år med Jensener og Frandsener

Krarup, Steen: Albrethsen - en sjællandsk møllerfamilie

© 2023 - Pernille Amanda Bartholdy Kanto fra www.anegrene.dk
Drevet af Webnode
Lav din egen hjemmeside gratis! Dette websted blev lavet med Webnode. Opret dit eget gratis i dag! Kom i gang