Jensines forvirrende familieforhold

Min oldemor Ragnhilds forældre- og søskendeforhold var kringlet at finde ud af, men det lykkedes mig omsider at få styr på trådene! Hun blev født 1898 i Esbjerg, hvor forældrene havde mødt hinanden, men de kom egentlig fra Gimsing og Hjerm i Ringkøbing. Efterfølgende kom lillesøster Anna 27. december 1899, og de blev døbt sammen i Århus 1899. Anna må være død ung, for jeg finder ikke mere på hende. Muligvis er begge forældre flyttet med til Århus, men i 1902 fødte moder Jensine datteren Viktoria, hvor jeg får at vide, at faderen hedder Viktor, og at Ragnhilds fader har ladet sig skille fra moderen for derefter at forsvinde ud af billedet.

I virkeligheden viste det sig, at Jens Christian i april 1899 også var blevet far til datteren Helga et andet sted i Århus, hvilket man vel ikke kan klandre Jensine for at være pænt utilfreds med! Bruddet har derfor været et stykke tid undervejs, da Jens Christian vedkendte sig faderskabet til begge børn. Han endte med at gifte sig med Helgas mor i marts 1905 efter at være officielt skilt i et års tid. Ingen har nogensinde nævnt dette i familien, så det er kun kendt gennem min slægtsforskning. Ragnhild selv vidste blot, at hendes far var forsvundet. Jeg kan forstå, at hendes mor har haft svært ved at tale om et så ubehageligt emne, men jeg har den holdning, at familiehemmeligheder skal frem i lyset, selv hvis det er flere generationer siden, for det kan sige en masse om familiens miljømæssige arv.

Jensine og Viktor får yderligere to sønner - Fridlev i 1907 og Anius i 1909 - men gifter sig først i oktober 1910. Det har ikke været vigtigt for dem at få papir på hinanden inden da. Jensine havde allerede været gennem en skilsmisse, som ikke var almindelig for tiden, så man burde tro, at det for hende var vigtigt at passe ind og gifte sig hurtigt med sin næste partner. Jeg skal ikke kunne sige, hvorfor hun ikke prioriterede det. Viktor havde ingen andre børn eller tidligere hustruer. Måske var Jensine usikker på sit liv efter noget så ydmygende som en utro mand med et uægte barn, mens hun selv var højgravid, og så ville hun ikke stå frem og gifte sig igen. Ikke desto mindre nåede de et ægteskab på 21 år, inden hun døde 1931 blot to år før min farmor Ruths (Ragnhilds datters) fødsel.

Viktor mødte en ny kvinde, Anna, som han giftede sig med, og det vil sige, at de to personer, som min farmor har kaldt "bedstemor" og "bedstefar" i virkeligheden slet ikke er i familie med hende, men er min oldemors stedfar og dennes nye hustru, "tante Anna"! Det er forvirrende, men min farmor har altid taget det som naturligt, at det var sådan. Det var ikke noget, man talte om, og man talte heller ikke om halvsøskende. Det lader til, at Jensine har opdraget sin familie uden de store samtaler omkring familieforhold, men det vigtige var, at alle overlevede (på nær datteren Anna?) og i dag har efterkommere som os, der kan grave i fortiden!

© 2023 - Pernille Amanda Bartholdy Kanto fra www.anegrene.dk
Drevet af Webnode
Lav din egen hjemmeside gratis! Dette websted blev lavet med Webnode. Opret dit eget gratis i dag! Kom i gang